Burger s cibulovým chutney a česnekovo tymiánovými hranolkami
Skvělý burger, kterému dominuje cibulové chutney. To dodá pokrmu výtečnou nasládlou chuť. Celé to ještě umocňuje česnekovo-tymiánová majonéza a domácí hranolky, na kterých si moc pochutnáte.
Příprava: 15 min - Vaření: 20 min
Suroviny:
- 300g mletého hovězího masa - KUPUJTE ZDE
- 2 bulky - KUPUJTE ZDE
- 2 červená cibule
- 50g čedaru - KUPUJTE ZDE
- 2 stroužky česneku
- 50ml majonéza
- 10g rukola
- 20ml červený vinný ocet
- 50g cukr
- 350g brambory
- 5g tymián
- sůl
- pepř
- olivový olej
Máme pro vás tip: Pokud se vám nechce dělat chutney můžete použít naši vyrobenou cibulovou marmeládu. KUPUJTE ZDE
- 2x velká pánev
- velká miska
- malá miska
- plech na pečení
Ideálně postupujte:
Maso vyndejte z lednice min 30minut před začátkem vaření. Maso dejte do větší misky, poctivě osolte 2|4 lžičky, opepřete 1|2 lžičky, přidejte 2|4 snítky otrhaného tymiánu. Vše pořádně promíchejte a připravte 2|4 stejné masové koule. Postupným otáčením a tvarováním v ruce z masových koulí vytvarujte rovnoměrné burgery.
TIP: Ve středu burgeru udělejte důlek, aby byl burger rovnoměrný i po grilování. Maso je sval a má tendenci se s vysokou teplotou stahovat.
Nakrájejte cibuli na kolečka, vylisujte česnek, rozkrojte bulky, brambory poctivě umyjte, a i se slupkou nakrájejte na hranolky, otrhejte tymián a nasekejte ho. Brambory dejte do pekáče, osolte 1|2 lžičky, opepřete 1|2 špetky, přidejte 2|4 lžíce olivového oleje, dvě třetiny utřeného česneku, 1|2 špetky nasekaného tymiánu a vše promíchejte. Dejte do trouby na 220 °C na 15-20 min. Nezapomeňte po 10 min promíchat.
Do misky dejte majonézu, zbylý utřený česnek a 1|2 špetky tymiánu.
Rozpalte obě pánve jednu na vyšší stupeň a druhou na středě vyšší. Do obou dejte 1|2 lžíce olivového oleje a do té, která je na střední stupeň dejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne cca 3-4 min. Potom přisypte cukr a nechte za stálého míchání zkaramelizovat cca 1-2 min. Přidejte na plotně vyšší teplotu a přilejte 50ml vody. Chutney nechte zredukovat, aby vám vznikla hustá konzistence.
Mezitím dejte do druhé pánve burgery, které restujte cca 3-4 min. z každé strany. Je důležité, aby uprostřed byly růžové. Na poslední minutu přidejte plátky čedaru. Burgery dejte na stranu odpočinout. Do stejné pánve dejte opéct
TIP: Do stejné pánve dejte opéct bulky na cca 0,5 až 1 min na pánvi, rovnou stranou dolu. Díky tomu nenasáknou tolik šťávy a burger bude lépe držet pohromadě a nebude se při jídle rozpadat.
Pomažte obě rovné strany burgeru majonézou. Jako první dejte rukolu, potom maso s čedarem a na vrch cibulové chutney. Dobrou chuť.
TIP: Nechte si trochu majonézy k hranolkům.
Dobrou chuť :)