Burger se slaninovým chipsem, karamelizovanou cibulkou a česnekovou majonézou
Na tomto jídle si pochutnají lidé, kteří mají rádi klasickou variantu burgeru. Co tomuto pokrmu dodává na netradičnosti, tak jsou skvělé bulky a netradiční majonéza, díky které celý pokrm dostane úplně nový rozměr chutí. Budete překvapeni jak málo stačí k dokonalosti.
Suroviny:
- 300g mletého hovězího masa
- 2 bulky
- 1 cibule
- 1 rajčata
- 100g slaniny
- 50g čedaru
- 1 stroužky česneku
- 10g hladkolisté petržele
- 2 listy salátu
- 50ml majonézy
- sůl
- pepř
- olivový olej
- velká pánev
- velká miska
- malá miska
Ideálně postupujte
Maso vyndejte z lednice min 30minut před začátkem vaření. Maso dejte do větší misky, poctivě osolte a opepřete. Vše pořádně promíchejte a připravte 2|4 stejné masové koule. Postupným otáčením a tvarováním v ruce z masových koulí vytvarujte rovnoměrné burgery.
TIP: Ve středu burgeru udělejte důlek, aby byl burger rovnoměrný i po grilování. Maso je sval a má tendenci se s vysokou teplotou stahovat.
Nakrájejte cibuli a rajče na kolečka, vylisujte česnek, nasekejte petržel a rozkrojte bulky. Mezitím si rozpalte pánev na vysoký stupeň.
Do pánve dejte vypéct slaninu. Jakmile slanina pustí tuk a trochu se stáhne, tak přidejte cibuli. Jeli v pánvi moc tuku, tak trochu odlijte. Vypečenou slaninu dejte na stranu společně se zkaramelizovanou cibulkou.
Do stejné pánve dejte burgery, které grilujte cca 2-3 min. z každé strany. Je důležité, aby uprostřed byly růžové. Na poslední minutu přidejte plátky čedaru. Následně vypněte sporák, pánev i s burgery dejte na stranu.
Mezitím, než si burgery odpočinou, tak v malé misce smíchejte majonézu, česnek a petržel.
Nejprve potřete obě vnitřní strany bulek majonézou, přidejte plátek salátu, na něj maso s čedarem, rajče, cibulku, slaninové chipsy a vše přiklopte druhou půlkou bulky.
TIP: Bulky před servírováním opečte cca 0,5 až 1 min na pánvi, rovnou stranou dolu. Díky tomu nenasáknou tolik šťávy a burger bude lépe držet pohromadě a nebude se při jídle rozpadat.