Hovězí steak s pepřovou omáčkou, fazolky a slaninou
Ideální varianta pro milovníky steaků z nízkého roštěnce. Toto jídlo ocení hlavně muži, protože se vyznačuje silnou chutí a díky zelenému pepři i ostrostí.
Suroviny:
- 400g hovězího masa KUPUJTE ZDE
- 200g zelených fazolek
- 100g slaniny KUPUJTE ZDE
- 1 lžičky celého zeleného pepře
- 150ml smetany
- 2 snítky tymiánu
- 20g másla
- sůl
- pepř
- olivový olej
Ideálně postupujte:
Maso opepřete z obou stran. Rozpalte pánev na vysoký stupeň.
TIP: Maso vyndejte 1 hodinu před začátkem vaření, aby mělo pokojovou teplotu.
Rozkrájejte slaninu na kostičky.
Na pánev dejte pár kapek olivového oleje a maso začněte opékat z každé strany přibližně 3-4 min.
TIP: Jak poznáte, že má maso ideální teplotu? Ideálně podle kuchyňského teploměru, který je nejpřesnější (teplota ve středu masa – medium rare 55°C, medium 60°C), nebo podle hmatu.
Mezitím rozpalte druhou pánev na vysoký stupeň, do které dejte nakrájenou slaninu. Slaninu nechte trochu vypéct a přidejte fazolky. Pečte za občasného míchání, dokud nezískají fazolky krásnou barvu cca 3-4 min. Je potřeba, aby si zachovaly čerstvost a křupavost. Maso vyndejte a nechte jej odpočinout v alobalu, než uděláte omáčku. Fazolky dosolte a opepřete dle chuti.
Do pánve, kde bylo maso dejte česnek a kuličky pepře a chvilku restujte cca 1-2 min. Potom přilejte smetanu, přidejte lístky tymiánu, vše povařte cca 2-3 min, než se omáčka trochu vyvaří a tím zhoustne. Na závěr přidejte máslo, šťávu, kterou pustilo maso během odpočinku a sůl dle chuti. Vše promíchejte.
TIP: Omáčka by měla být výrazná, takže se nebojte přisolit. Kousek másla si nechte na závěrečné servírování na maso.
Naservírujte na talíř fazolky, maso a následně omáčku. Dosolte a opepřete dle vaší chuti.
TIP: Pro lepší chuť, místo normální soli použijte hrubozrnnou. Dejte zbytek másla na maso, aby vše vypadalo dokonale. Také můžete ještě zakápnout olivovým olejem a na servírování použít nahřáté talíře např. z trouby nebo mikrovlnné trouby.
Dobrou chuť :)