Dančí kýta s šípkovou omáčkou, višněmi a bramborovými noky
Boží zvěřinový recept, který pro Vás přichystal náš šéfkuchař Radek Ryška. Zvěřina s lehce nasládlou chutí šípků, višní, s čerstvým tymiánem, jalovcem a domácími noky. Tato kombinace jde prostě k sobě. Radek doporučuje párovat s vyzrálým červeným vínem.
Suroviny na 4 porce:
- Dančí kýta 1,2kg
- Jalovec 3g
- Pepř černý celý 4g
- Nové koření celé 3g
- Tymián čerstvý 5g
- Cibule 200g
- Mrkev 80g
- Celer 80g
- Špek 80g
- Hovězí vývar 800ml
- Protlak 50g
- Červené víno 200ml
- Kvalitní šípkový džem 70g
- Višně 50g
- Sůl 25g
- Olej 50ml
- Mražené/zavařené višně 60g
- Máslo 40g
- Cukr 60g
- Mouka hladká 45g
- Mouka polohrubá 400g
- Brambory 500g
Postup kýta s omáčkou:
Dančí kýtu odblaníme, očistíme, nasolíme, opepříme a zamotáme jako roládu, stáhneme provázkem. V hrnci na oleji opečeme maso ze všech stran. Pak přidáme kořenovou zeleninu, špek, cibuli a restujeme dozlatova.
Do opečené zeleniny přidáme protlak, restujeme zhruba 5 min, podlijeme červeným vínem, necháme vyvařit.
Přidáme šípkovou marmeládu, vývar, všechno koření. Vložíme opečené maso, přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5h.
Jakmile je maso měkké, vyndáme ho z omáčky, omáčku lehce zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, pak provaříme ještě 20min.
Omáčku přecedíme, přivedeme k varu, přidáme višně a vaříme ještě 3 minuty.
Servírujeme špalíčky masa přelité omáčkou s bramborovými noky, které můžeme obalit v opečené máslové strouhance.
Postup domácí noky:
Dejte vařit brambory i se slupkou do hodně osolené vody cca 1-2 lžíce soli na cca 20-25 min. Po uvaření brambory nechte vychladnout, potom je oloupejte a rozmačkejte vidličkou do kašovité hmoty. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Vodu nevylívejte.
Přidejte vejce, přisypte mouku a vytvarujte těsto. Těsto si rozdělte na menší kusy a postupně vyválejte kuličky o síle cca 2 cm.
Do vroucí osolené vody po bramborech dejte noky. Hotové noky vyplavou nahoru za cca 1-2 min.
Dobrou chuť!