Kuřecí prso s citronovým kuskusem a mátou
Velmi svěží a rychlý pokrm. Jídlo si zamilujete právě pro jeho rychlost, svěžest a hlavně nenáročnost. Přesvědčte se sami, že z pár surovin lze vykouzlit něco opravdu vynikajícího a výjimečného.
Příprava: 5 min
Doba vaření: 15 min
Suroviny:
- Kuskus 125 g
- Kuřecí prsní řízky 300 g KUPUJTE ZDE
- Zeleninový vývar 200 ml (až 220)
- Sušené oregano 2 lžičky
- Citrón 1 ks
- Máta 1 snítek
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Vybavení:
- Větší pánev
- Větší pánev
- Menší miska
- Struhadlo
Postup:
Maso poctivě osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte 1|2 lžičkami oregana. Přilejte cca 1|2 lžíce olivového oleje a vše rovnoměrně vmasírujte. Citrón poctivě omyjte, osušte a nastrouhejte z něj kůru. Mělo by jí být 1|2 lžičky. Kůru si dejte stranou. Mátu nasekejte najemno.
TIP: Citrón omyjte čistou houbičkou pod tekoucí vodou.
Do menší misky dejte kuskus, 1|2 lžíce oleje, 1|2 špetky soli, 1|2 špetky čerstvě mletého popře. Kuskus zamíchejte a zalijte vroucím vývarem.
Kuskus promíchejte a přiklopte na cca 5-10 min, než změkne na skus. Přibližně po 3 min kuskus promíchejte.
TIP: Místo vývaru lze použít i vodu.
Rozpalte pánev na středně vysoký plamen a orestujte maso z každé strany cca 5 min. Maso nesmí být syrové, ale zároveň musí být šťavnaté.
Maso dejte z pánve do tepla a nechte ho odpočinout. Na stejnou pánev dejte rozkrojený citron rovnými stranami na pánev a citrón restujte cca 2-3 min, než má hezkou barvu.
TIP: Než dáte citrón na pánev, tak si ukrojte pár plátku na závěrečné servírování.
Mezitím rozpalte druhou pánev na středně vysoký plamen, do pánve dejte 1|2 lžičky olivového oleje a přidejte kůru z citrónu. Tu restujte cca 30 s za stálého míchání a následně přidejte kuskus a zbytek oregana. Vše restujte cca 1-2 min za stálého míchání. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Plotnu vypněte, kuskus posypte nasekanou mátou a vše promíchejte. Pánev dejte stranou.
Maso nakrájejte šikmo na plátky a položte na hotový kuskus. Přidejte orestovaný citrón, kterým vše pokapejte. Na závěr pokapejte trochou olivového oleje a můžete podávat. Dobrou chuť
TIP: Přidejte pár plátku citronu na ozdobu.