Noky s krůtím masem, kari a baby špenátem
Kdo má rád kari, noky a čerství baby špenát, tak si toho jídlo prostě zamiluje. Pokrm má velmi vyváženou chuť s příjemným kari nádechem.
Suroviny:
- 250g noků
- 200g krůtího masa NAKUPUJTE ZDE
- 1 hrst baby špenátu
- 125 ml smetany
- 1 stroužky česneku
- 40 g parmazánu
- 2 lžičky kari
Vybavení:
- Větší pánev
- Hrnec
- Menší miska
- Větší miska
Postup:
Rozkrájejte maso na kostičky. Polijte ho olivovým olejem cca 1|2 lžíce. Osolte ho cca 1|2 lžičky soli a opepřete 1|2 špetkami pepře. Nastrouhejte si parmazán do misky a nakrájejte česnek na plátky. Dejte vařit hrnec s vodou (cca na 100g těstovin 1l vody).
TIP: Jestli nechcete čekat až se začne vařit voda, tak si pomozte rychlovarnou konvicí.
Do vroucí osolené (1|2 lžičky) vody vysypte noky a vařte 1-2 min. Až vyplave první, tak je všechny přendejte do misky. Není potřeba je dělat úplně do měkka, protože je budeme ještě přidávat na pánev, kde se dodělají. Vodu nevylívejte!
TIP: Použijte děrovanou naběračku na odkapání vody.
Rozpalte pánev na vysoký stupeň. Pokapejte pánev olejem a orestujte maso cca 1-2 min. Přidejte česnek a celé to zaprašte kari kořením. Vše restujte ještě cca 1 min.
Přidejte ½|1 naběračku osolené vody, ve které se vařily noky a následně i noky. Vše promíchejte.
Přidejte smetanu a nastrouhaný parmazán. Stáhněte plamen a promíchávejte, než omáčka zhoustne cca 1 min. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo kari kořením.
Na závěr přisypte baby špenát, zamíchejte a můžete podávat.
Zajímavost: To, že kari pochází z Indie asi ví každý, ale víte, jaké je složení tohoto koření? Nejčastějším základem je kurkuma, koriandr, zázvor, římský kmín, pepř, kardamom, muškát, skořice, sušený česnek pískavice řecké seno a chilli. Nicméně se toto složení může velmi často odlišovat. Jako mnoho jiných koření, tak i toto vzniklo nesprávným pojmenováním kořenící směsi. Název je odvozen od tradičního tamilského pokrmu kari.