ZAVÁŽÍME TÉMĚŘ CELOU ČŘ. VŠE NA MAPĚ ROZVOZU.

Pečené kachní stehno na pomerančích s domácími noky a jablečným zelím

Příprava: 5 min

Doba vaření: 130 min 

 

Suroviny: 

  • Kachní stehna 2 ks
  • Červená cibule 1 ks
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mletý kmín 1 lžička
  • Tymián 5 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Brambory 250 g
  • Polohrubá mouka 200 g 
  • Vejce 1 ks 
  • Jablko ½ ks
  • Červené zelí 300 g 
  • Cukr 20 g 

 

  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

 

Vybavení:

  • Malý hrnec
  • Větší hrnec
  • Pekáč

Postup:

Maso vyndejte z lednice cca 60 minut před začátkem vaření. Dejte ho do misky a poctivě ho osolte cca 3|6 lžičky, opepřete cca 1|2 lžičky, přidejte 1|2 lžičky skořice a 1|2 lžičky drceného kmínu. Vše promíchejte a vmasírujte do masa a kůže. Maso dejte do pekáče, přidejte nakrájenou cibuli, rozkrájený pomeranč a snítky tymiánu. Podlijte 100|200 ml vody, přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 150 °C na cca 2 h. Stehna kontrolujte cca po 30 min a podle potřeby dolijte vodu. 

TIP: Naložte maso jeden den před vařením.

Dejte vařit brambory i se slupkou do hodně osolené vody cca 1|2 lžíce soli na cca 20-25 min. Po uvaření brambory nechte vychladnout, potom je oloupejte a rozmačkejte vidličkou do kašovité hmoty. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Vodu nevylívejte. 

TIP: Abyste zjistili, jestli jsou brambory hotové, tak do nich píchněte vidličkou. Můžete je propláchnou studenou vodou. 

Přidejte vejce, přisypte mouku a vytvarujte těsto. Těsto si rozdělte na menší kusy a postupně vyválejte válečky o síle cca 1,5 cm. Válečky rovnoměrně rozkrájejte. 

Odklopte pekáč a zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších cca 10 min, aby se vytvořila křupavá kůžička. Jeli potřeba, tak ještě trochu podlijte. 

Malý hrnec dejte na plotnu na vyšší stupeň. Zbavte se středu jablka a rozkrájejte ho na tenké plátky. Přidejte 1|2 lžičku oleje a jablka malinko orestujte cca 1-2 min. Přidejte 1|2 lžičky cukru, podlijte trochou vody a nechte jablka trochu podusit, aby změkla cca 2 min. Přidejte zelí a vše ještě poduste, aby bylo vše měkké. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.

TIP: Přidejte trochu šťávy z pomeranče.

Do vroucí osolené vody po bramborech dejte noky. Hotové noky vyplavou nahoru cca 1-2 min. Naservírujte stehno, noky, zelí a vše zalijte výpekem. Dobrou chuť! 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

x