Pečené kachní stehno na pomerančích s domácími noky a jablečným zelím
Příprava: 5 min
Doba vaření: 130 min
Suroviny:
- Kachní stehna 2 ks
- Červená cibule 1 ks
- Mletá skořice 1 lžička
- Mletý kmín 1 lžička
- Tymián 5 g
- Pomeranč 1 ks
- Brambory 250 g
- Polohrubá mouka 200 g
- Vejce 1 ks
- Jablko ½ ks
- Červené zelí 300 g
- Cukr 20 g
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Vybavení:
- Malý hrnec
- Větší hrnec
- Pekáč
Postup:
Maso vyndejte z lednice cca 60 minut před začátkem vaření. Dejte ho do misky a poctivě ho osolte cca 3|6 lžičky, opepřete cca 1|2 lžičky, přidejte 1|2 lžičky skořice a 1|2 lžičky drceného kmínu. Vše promíchejte a vmasírujte do masa a kůže. Maso dejte do pekáče, přidejte nakrájenou cibuli, rozkrájený pomeranč a snítky tymiánu. Podlijte 100|200 ml vody, přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 150 °C na cca 2 h. Stehna kontrolujte cca po 30 min a podle potřeby dolijte vodu.
TIP: Naložte maso jeden den před vařením.
Dejte vařit brambory i se slupkou do hodně osolené vody cca 1|2 lžíce soli na cca 20-25 min. Po uvaření brambory nechte vychladnout, potom je oloupejte a rozmačkejte vidličkou do kašovité hmoty. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Vodu nevylívejte.
TIP: Abyste zjistili, jestli jsou brambory hotové, tak do nich píchněte vidličkou. Můžete je propláchnou studenou vodou.
Přidejte vejce, přisypte mouku a vytvarujte těsto. Těsto si rozdělte na menší kusy a postupně vyválejte válečky o síle cca 1,5 cm. Válečky rovnoměrně rozkrájejte.
Odklopte pekáč a zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších cca 10 min, aby se vytvořila křupavá kůžička. Jeli potřeba, tak ještě trochu podlijte.
Malý hrnec dejte na plotnu na vyšší stupeň. Zbavte se středu jablka a rozkrájejte ho na tenké plátky. Přidejte 1|2 lžičku oleje a jablka malinko orestujte cca 1-2 min. Přidejte 1|2 lžičky cukru, podlijte trochou vody a nechte jablka trochu podusit, aby změkla cca 2 min. Přidejte zelí a vše ještě poduste, aby bylo vše měkké. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
TIP: Přidejte trochu šťávy z pomeranče.
Do vroucí osolené vody po bramborech dejte noky. Hotové noky vyplavou nahoru cca 1-2 min. Naservírujte stehno, noky, zelí a vše zalijte výpekem. Dobrou chuť!